Nieuws

Standbeeld Elieser in Ouderkerk beklad met letters 'WLM'

Standbeeld Elieser in Ouderkerk beklad met letters 'WLM'

Ouderkerk aan de Amstel - In Ouderkerk is vanavond het standbeeld van Elieser, dat symbool staat voor de pijn uit het slavernijverleden, beklad met de letters WLM.


'Walgelijk, woestmakend en laf', noemt wethouder Axel Boomgaars van Ouder-Amstel de bekladding. De bekladding vond plaats na de jaarlijkse herdenking van Elieser vandaag.

Elieser, een Afrikaanse slaaf die in de 17e eeuw werd verhandeld en zo naar Nederland kwam, ligt begraven op de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel; zijn graf werd in 2002 ontdekt en sindsdien wordt een jaarlijkse herdenking gehouden, ook wel de Dag van Elieser'. Elieser staat symbool voor de pijn uit het slavernijverleden.

Boomgaars: 'Iemand die nog serieus twijfelt of racisme leeft?', vraagt Boomgaars zich af op Facebook. De wethouder meldt dat de burgemeester ter plaatse is gegaan en dat met de politie onderzoek wordt gedaan naar de daders.

Het beeld is zo snel als mogelijk schoongemaakt door de gemeente, zo laat Boomgaars weten. Inmiddels is de bekladding er weer af.

schoon_beeld.jpg

Het standbeeld van Elieser is zo snel mogelijk weer schoongemaakt.

Sharing is caring:

BijKlaasje
Klaasje Zevensterstraat 209
1183 NK
Amstelveen

bijklaasje@brentano.nl
020 23 78 638