Nieuws

In kaart gebracht: de eikenprocessierups in het Amsterdamse bos

In kaart gebracht: de eikenprocessierups in het Amsterdamse bos

Amstelveen - In het Amsterdamse bos zorgt de eikenprocessierups dit jaar opnieuw voor overlast, onder andere aan de Kleine Noorddijk (het fiets en wandelpand aan de zuidelijke rand van het Amsterdamse bos) en de Zonneweide (nabij het KLM-gebouw).


Dat blijkt uit een interactieve eikenprocessierupskaart (zie hier) van het Amsterdamse bos en Gemeente Amsterdam. De rups kan zorgen voor (ernstige) allergische reacties. Het fiets/wandelpad tussen de Zonneweide en Speelweide is verklaard tot risicogebied, evenals een groot deel van de Kleine Noorddijk, een belangrijke fiets/wandelverbinding

De processierups is ook  veelvuldig aanwezig bij het pad dat parallel loopt aan de Bosrandweg, en dan met name ter hoogte van de boscamping. Ook aan de nieuwe Kalfjeslaan ter hoogte van het Arena-terrein zitten de rupsen in de bomen, net als bij een parkeerplek aan de Nieuwe Meerlaan, niet ver van het festivalterrein Land van Bosse. Op de kaart zijn meerdere risicozones aangegeven.

Bestrijding en plaagdruk

Een woordvoerder van het Amsterdamse bos laat weten dat dat de gemeente Amsterdam deze zomer één bestrijdingsteam specifiek heeft toegewezen aan het Bos, omdat daar de plaagdrukdaar vorig jaar zo hoog was. Diverse risico-zones zijn inmiddels bestreden.

Ook wordt gesteld dat pas na afloop van het seizoen iets gezegd kan worden over de plaagdruk in het bos. Dit in tegenstelling tot een eerder bericht van de gemeente Amstelveen, waarin werd gesteld dat de plaagdruk in het bos gehalveerd was. De interactieve kaart (https://maps.amsterdam.nl/eikenprocessierups/) wordt elke vrijdag bijgewerkt met de laatste stand van zaken in het Amsterdamse Bos (en gemeente Amsterdam).

Sharing is caring:

BijKlaasje
Klaasje Zevensterstraat 209
1183 NK
Amstelveen

bijklaasje@brentano.nl
020 23 78 638